Mustaruudin SM-kisat 2015

Mustaruutiammunnan SM-kilpailut pidettiin tänä vuonna Sipoossa 27.-28.6. lähes ihanteellisissa sääolosuhteissa. Lämpötila pysytteli juuri sopivissa lukemissa, leppeä tuuli puhalteli savut pois tähtäystä haittaamasta ja sadettakin saatiin vain muutaman kuuron verran. 

Olin kisoissa mukana parin vuoden tauon jälkeen, viidellä ammuttavalla lajilla: Cominazzo (piilukkopistooli), Kuchenreuter (nallilukkopistooli), Mariette (nallilukkorevolveri 25 m), Donald Malson (nallilukkorevolveri 50 m) ja Smith&Wesson (patruunarevolveri). Lisäksi osallistuin ei-ammuttavaan lajiin Remington, joka lasketaan Marietten ja Donald Malsonin yhteistuloksesta.

Parhaiten pärjäsin Mariettessa, siinä sain yllättäen pronssia tuloksella 90 pistettä, joka sivuaa kisaennätystäni. Kuchenreuterissa ammuin 89 pistettä joka myös sivuaa kisaennätystä; tulos riitti sijalle 7. Donald Malson ei mennyt kovin hyvin, vain 55 pistettä ja sijoitus kahdeksas, Remingtonissa ylsin sijalle 6. Smith&Wessonissa olin viides 76 pisteellä, mutta lajissa olikin vain viisi kilpailijaa... ja Cominazzossa kuuluin myös tuloslistan loppupään valvojiin, sijoitus 12. tuloksella 66 pistettä.

Kokonaisuutena olen tyytyväinen kisoihin, SM-mitali on sentään harvinaista herkkua. Kuchenreuterin tulos ja sijoitus on myös sangen hyvä, tässä lajissa kilpailu on aina ankaraa. Tosin vähän jäi sellainen tuntu että parempiin pisteisiin pitäisi nallilukkopistoolilla vielä olla mahdollisuuksia. Donald Malsonin heikko esitys jäi hiukan harmittamaan, olen ampunut 50 metriin usein paljon paremmin. Kyseessä on erittäin herkkä laji, pienikin puute ja epäyhtenäisyys ampumatekniikassa kostautuu heti. Smith&Wessonin tulos menee kategoriaan "käsittämättömät", tosin ei ole ensimmäinen kerta tässä lajissa kun ongelmattoman tuntuinen suoritus ei vain realisoidu pisteiksi. Jokin viisasten kivi lienee yhä löytymättä. Ja sitten on vielä Cominazzo, jota ei turhaan sanota mustaruutipistoolin kuningaslajiksi; piilukot ovat aivan oma maailmansa, jossa riittää vielä paljon opiskeltavaa. 

Kaikki tulokset

Juttu kisoista SAL:n sivuilla

Mustaruutiammuntaa esitellään laajemmin jutussa vuoden 2010 SM-kisoista

 

Ari Hämäläinen