Hiihtokoululaisen varustus

 

HIIHTOKOULULAISEN VARUSTUS

VAATETUS
Sään mukainen pukeutuminen lisää harjoitusmukavuutta. Hiihtovauhti ja ilman lämpötila vaikuttaa vaatetuksen määrään. Mitä kylmempi ilma ja mitä hitaammin etenee, niin sitä enemmän pitää olla vaatekerroksia alusvaatteen ja päällimmäisen kerroksen välissä. Alusasuna paras on hien ja kosteuden läpilaskeva vaate. Nämä erityisesti hiihtäjille tarkoitetut vaatteet pitävät näin ihon kuivana ja sitä kautta elimistön lämpöisenä. Seuraavan kerroksen vaatetus riippuu siitä, millaiset olosuhteet kulloinkin ovat. Päällimmäisenä on oltava joko hiihtohaalari tai tuulta huonosti läpäisevä tuuliasu. Tärkeää on kuitenkin että päällysasu hengittää. Päähineenä paras on pipo, jonka sisäpuoli on vuoritettu. Hiihtokäsineenä on hyvä käyttää kevyesti topattuja tai nahkaisia hiihtokäsineitä, jotka istuvat hyvin käteen.

MONOT JA SITEET
Monojen tärkein vaatimus on oikea koko. Liian suuret kengät vaikeuttavat hiihtämistä. Pienet monot hankaavat ja hiertävät. Oikea monon koko on 1½ numeroa jalkaterää suurempi. Harrastusta aloittavalle hiihtäjälle soveltuu parhaiten combi-mono, joka käy molempiin hiihtotapoihin. Siteitä valittaessa malleja ja merkkivaihtoehtoja löytyy monia perinteiseen ja luisteluhiihtoon. Jos ostat käytettyjä hiihtovälineitä tarkista, että sidesysteemi ja mono sopivat yhteen.

SUKSET
Hiihtokoululainen pärjää hienosti yhdellä suksiparilla. Combi-suksilla aloitteleva hiihtäjä pystyy harjoittelemaan molempia hiihtotyylejä. Suksien hankinnassa neuvoja kannattaa kysyä hiihtokouluohjaajalta ja urheiluliikkeistä. Taitojen karttuessa voidaan hankkia perinteisen sukset, jotka on hyvä olla 20cm pidemmät kuin käyttäjänsä. Luistelusukset on 10-15cm hiihtäjää pidemmät. Halu hiihtää joko perinteistä tai luisteluhiihtoa sanelee myös suksivalintaa. Suksien osalta hinta/laatusuhde toimii varsin selkeästi.

SAUVAT
Suksien ja monojen lisäksi tarvitaan sauvat. Sauvan pituuden ratkaisevat hiihtotapa ja olosuhteet. Sopivan sauvan mitta alkaa solisluun korkeudelta ja siitä ylöspäin. Luisteluhiihdossa sauva on pidempi kuin perinteisessä hiihdossa.

KIERRÄTYS
Varsin usein lasten hiihtovälineet jäävät hyväkuntoisina liian pieniksi. Käytetyt välineet voi hyvin pistää kiertoon. Jos omassa tuttavapiirissä ei ole sopivia käyttäjiä, voi tuoda varusteet Kamakirppikselle, joka on hiihtokoulun ilmoittautumisen yhteydessä.

SUKSIEN JA SAUVOJEN MITAT

Perinteiset sukset: Oma pituus + 15 - 25 cm
Luistelusukset: Oma pituus + 10 - 15 cm

Perinteiset sauvat: 0.83 - 0.86 x oma pituus
Luistelusauvat: 0.88 -0.91 x oma pituus

Sauvojen pituutta valittaessa kannattaa käyttää pienempiä kertoimia, koska hiihtotekniikat on helpompi omaksua lyhyemmillä sauvoilla.