Lasten ja nuorten harjoittelu

LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSTA


Hiihto on ollut jo kauan suomalaisten lasten perusliikuntamuoto. Vain harva liikunta- ja kuntoilumuoto vaikuttaa meihin yhtä monipuolisesti kuin maastohiihto.
Harjoittelu parantaa kuntoa, hyvä kunto pitää reippaana kaikessa toiminnassa. Hiihdon harjoittelussa lähdetään lapsen ja nuoren tarpeista, ei vanhempien eikä valmentajien. Vanhemmat voivat tukea lapsensa harrastusta olemalla aktiivisesti mukana seuran toiminnassa. Harrastustoiminta tarjoaa vanhemmille ja lapsille yhteisiä hetkiä ja kokemuksia.

Tavoitteet ja harjoittelu
Sompis hiihtokoulun tavoitteena on tarjota monipuolista liikuntaa sekä lajitaitojen opettelua leikkien avulla. Yhdessä toisten lasten kanssa lapsi oppii ryhmässä toimimisen taitoja ja toisten huomioon ottamista. Lapsen harjoittelu tulisi olla monipuolista. Monipuoliseen harjoitteluun tulisi kuulua muitakin lajeja esimerkiksi yleisurheilu, suunnistus, uiminen, erilaiset pallopelit, pyöräily ym.ym. Mäntsälän Urheilijat järjestävät kesäisin Oravavanpolku-suunnistusopetusta ja yleisurheilukoulua lapsille ja nuorille. Eri tyyppiset harjoitteet vahvistavat kehoa monipuolisesti ja luovat perustan kestävyydelle, nopeudelle, voimalle, tekniikalle ja taidoille. Ohjaajien ja vanhempien on hyvä muistaa, että kaikista ei voi tulla huippu-urheilijoita. Tärkeintä on, että lapsi saa positiivisia kokemuksia onnistumisien kautta.

Ravinto
Kasvaessasi ja harjoitellessasi tarvitset runsaasti monipuolista ravintoa. Oikea ruokavalio ja ruokatottumukset ovat hyvin tärkeä osa harjoittelua ja kehittymistä. Aterioita ei tulisi korvata rasvaisella ruualla ja karamelleilla.

Lepo
Harjoittelun lisäksi tarvitset riittävästi lepoa, sillä elimistösi palautuu levossa ja kuntosi nousee. Mene ajoissa nukkumaan, 8-10 tunnin yöunet kuuluu asiaan. Näin olet aamulla virkeä aloittamaan uuden koulupäivän.

Terveys
Hyvä terveys on urheilun ja harjoittelun elinehto. Sairaana harjoitteleminen ja kilpaileminen on ehdottomasti kielletty. Pienemmätkin vammat kannattaa hoitaa heti kuntoon: esimerkiksi erilaiset hiertymät, nyrjähdykset, jännetulehdukset. Kuumesairauden jälkeen tulisi pitää 2-3 toipilaspäivää. Harjoittelun aloittaminen kevyesti ja omaa kehoa kuunnellen.